Obsah textu
Na světě je nepřeberné množství odrůd révy vinné. Na jejich počtu měla zpočátku vliv příroda, ovšem teprve člověk začal pracovat na šlechtění skutečně systematicky. Cílem bylo a je připravit odrůdy jak moštové, tak i stolní, které by splňovaly nejen požadavky z hlediska chuti hroznů či výsledných vín, ale také z pohledu dobrého zdravotního stavu.
Právě některé odrůdy pěstitelé postupně opouštěli a nahrazovali je novými, které se jim zdály lepší, a zákazníci o ně měli větší zájem. Leckdy zaznamenávají některé odrůdy návrat – jednak se podařilo šlechtitelům zlepšit v nových klonech jejich vlastnosti, a také je znovuobjevili milovníci vína a tlačí na vinaře, aby je zařadili do svého portfolia.
Některé odrůdy patří mezi tradiční a ani čas se výrazně nepodepsal na jejich ústupu. Například trojice Ryzlink rýnský, Sauvignon a Veltlínské zelené patří mezi stálice, i když jejich obliba a poptávka v průběhu let kolísá. Tyto tři odrůdy prezentují VOC Znojmo (víno originální certifikace). Místní vinaři je vybrali, protože nejlépe charakterizují Znojemskou vinařskou podoblast, kde mají dobré podmínky a dávají skvělá vína.
Ryzlink rýnský
Pochází z Německa z horního Porýní, kde patrně vznikl zkřížením odrůd Heunisch s Tramínem a některou další místní odrůdou. V Německu zaujímá více jak pětinu ploch, světoznámé jsou například ryzlinky z údolí Mosely. Kdy se začal pěstovat na území Česka, není přesně doloženo. Některé prameny tvrdí, že to bylo již za vlády Karla IV., jiný zdroj uvádí 17. století v souvislosti s řádem Benediktinů. V každém případě se na území Česka pěstuje hodně dlouho. Za první republiky zaujímal zhruba 13% rozlohy vinic, pak ustupoval „modernějším“ odrůdám, jeho renesance nastala od poloviny 90. let, kdy se začal opět rozšiřovat.
Ryzlink rýnský je považován za jednu z nejkvalitnějších odrůd severního pěstování révy. Vyžaduje však ty nejlepší viniční polohy, z hlediska orientace je ideální jižní strana. Na půdu již není tak náročný. Skutečně vynikající vína vznikají z hroznů sklizených v druhé polovině října až v listopadu, kdy v nich vznikají díky střídajícím se teplotám ve dne a v noci aromatické látky.
Tato odrůda poskytuje vína všech jakostních stupňů od konzumní kvality až po špičková, v těch nejlepších rocích i v kvalitě výběr z bobulí (nad 270 gramů přírodního cukru v litru moštu). Odrůda může být použita i k přípravě slámového či ledového vína.
V aromatu můžeme najít ovocné tóny domácího i exotického ovoce, z některých poloh převažuje lipovinka. Vína této odrůdy jsou předurčena k archivaci, některá vinařství je uvádějí na trh až se zpožděním, nikoliv jako vyloženě mladá vína. Archivaci se zvýrazňuje aroma, které může přecházet až do zajímavých „petrolejových“ tónů, také se zakulacují kyselinky.
Sauvignon
Tato odrůda má patrně původ ve Francii, předpokládá se, že vznikla křížením Cheninu blanc a Tramínu. Sauvignon se pěstuje ve všech vinařských oblastech světa a postupně se rozlohy vinic rozšiřují. Známé jsou například novozélandské Sauvignony, kde je tamní vinaři pěstují na ploše převyšující 13 tisíc hektarů, což jsou zhruba dvě třetiny rozlohy všech našich vinic.
V Česku se stal Sauvignon velice oblíbeným od 90. let, kdy výměra vinic vzrostla do dnešních dnů zhruba na trojnásobek a blíží se šesti procentům z celkové plochy vinic. Nejvíce se na Moravě pěstuje na Mikulovsku a na Znojemsku, kde díky střídavým teplotám v době zrání dosahuje výborných kvalit.
Sauvignon vyžaduje dobré viniční polohy, na půdu již není tak náročný, spokojí se s kamenitými i písčitými.
Sauvignon patří mezi nejlepší odrůdy severního rozšíření révy vinné, dává skvělá vína v širokém rozsahu chutí, která jsou dána jak klonem, tak i terroir. V aromatu může mít broskvové tóny, které leckdy přecházejí do černého rybízu, josty či angreštu.
Některá vína mají „zelené“ trávové až kopřivové aroma. Přestože může dozrávat až do jakosti výběr z hroznů, je mnozí vinaři upřednostňují sklizeň v kvalitě pozdní sběr. Při vyšší cukernatosti může ztrácet svůj charakter, přestože je výsledné víno plné a tělnaté. Záleží samozřejmě na vinaři napojeném na vinohradníka a na koncovém spotřebiteli.
Veltlínské zelené
Tato odrůda pochází patrně z Rakouska, kde se v současnosti pěstuje asi na 30% plochy vinic. Nejvíce pak v Dolním Rakousku, které se na tuto odrůdu specializuje. Odrůda Veltlínské zelené se také u nás dříve řadila mezi nejpěstovanější na Moravě, za první republiky tvořila až třetinu rozlohy tehdejších vinic.
To je minulost, přestože je stále nejpěstovanější odrůdou dosahující zhruba deseti procent výměry vinic u nás, rozloha postupně klesá. Průměrné stáří vinohradů osázených touto odrůdou se pohybuje přes 30 let. Stále se v hojné míře vysazuje na Znojemsku, kde dává díky terroir skutečně skvělá kořenitá vína.
Kvalitní vína této odrůdy pocházejí z dobrých viničních tratí, ve srovnání s předchozími odrůdami je veltlínské náročnější na kvalitu půdy. Pro přívlastková vína není dobré keře révy přetěžovat, tak jak se dělo v minulosti. Při dobré péči dává výborná kořenitá vína, Veltlínské zelené může podle zatížení dávat vína všech jakostních stupňů, požívá se i k výrobě ledového či slámového vína.
V aromatu připomíná lipovinu, vůni broskví, chuť může mít hořkomandlovou, kořenitou, pikantní. V některých polohách a klonech se svých charakterem může blížit Sauvignonu.
Trojici těchto odrůd nabízí snad každé trochu větší vinařství. Pokud si zákazník zakoupí víno se zatříděním do VOC Znojmo, může si být jistý, že získá výborný produkt charakteristický pro Znojemskou vinařskou podoblast. Zaleží jen, zda zvolí suché či polosuché víno. Ryzlink rýnský měl své příznivce vždy, Veltlínské zelené se už zase těší dobré pověsti (vzhledem k socialistické velkovýrobě před více jak čtvrtstoletím o ni přicházelo), stále rostoucí oblibě se těší Sauvignon.
Například Znovín připravuje již poněkolikáté Sauvignon Tropical (tropické ovoce) a Sauvignon Green se „zelenou“ kopřivovou vůní a chutí. Velice oblíbená vína těchto tří odrůd pocházejí například také z Vinařství LAHOFER, které si za nedlouhý čas své existence získalo respektu u konkurence i svých zákazníků. Skvělý je Sauvignon a Ryzlink rýnský – oba VOC Znojmo suché – ročníku 2014 z viniční tratě U Hájku.