Obsah textu
Otázka zdravého stravování je v poslední době skloňována snad ze všech stran. A má to svůj důvod. Základem je výběr co nejméně zpracovaných jídel. Ovšem jak si poradit při hledání správných receptů, k čemuž nás tento přístup zcela nepochybně nutí?
Rozeznat dobrý recept od toho nepříliš povedeného je leckdy složité. I když jídlo na první pohled vypadá dobře, nemusí nakonec dodat našemu organismu to, co očekáváme. Držte se tedy několika zásad, které vám s výběrem toho správného postupu pro přípravu jídla pomohou.
Dbejte na dostatek ovoce a zeleniny
Ano, neříkáme vám nejspíš žádnou novinku, ale zelenina a ovoce by měly vždy tvořit základ vaší stravy. Důraz byste měli klást především na použití sezónní zeleniny a ovoce. Ve hře totiž nejsou jen vitamíny a minerály, ale také esenciálních mastné kyseliny a bílkoviny, jež jsou pro hladké fungování našeho organismu zcela nezbytné.
Každé jídlo, které během dne zkonzumujeme, by proto mělo vždy obsahovat porci zeleniny (ovoce pak zařazujte do své stravy alespoň jednou denně). Neznamená to, že každý recept musí být v základu postaven na zelenině, ovšem autor by vám k němu měl doporučit alespoň vhodnou zeleninovou přílohu. Zachránit to ovšem můžete třeba i receptem na zeleninovou polévku, protože třeba k zapečeným těstovinám s uzeným masem nebo podobnému počinu se zeleninová příloha obvykle hledá jen těžko.
Pozor na velké množství cukru
Nadměrný příjem cukru představuje v současné populaci jeden z největších problémů. Jeho průměrná spotřeba se totiž v průběhu pouhých několika desetiletí dramaticky zvýšila. Svůj podíl na tom má hlavně přítomností skrytého cukru. Vyhýbejte se tedy jídlům, která při přípravě používají různé polotovary. Lžička cukru do základu na karamelizovanou mrkev nevadí, použití cukrového sirupu už ano.
Hledejte také recepty, které umí pracovat s nějakými alternativami tohoto sladila. Nemusí být hned sugarfree, s medem, agávovým sirupem nebo třeba melasou se dá také skvěle kouzlit, a přitom jsou pro nás organismus o trochu lepší, než čistý rafinovaný bílý cukr. A pracovat s nimi není vůbec těžké.
Problém může představovat i sůl
Trocha soli samozřejmě ještě nikomu neublížila, ale problém je opět v množství. Nikdo si dobrovolně nepřisolí jídlo nadmíru, ale množství použitých uzenin nebo polotovarů v receptu (mnohdy stačí třeba i sojová omáčka) vás rozhodně k vysněné metě nízké spotřeby sodíku nepřiblíží. Hledejte tedy recepty, které používají potraviny s nízkým obsahem soli a a při dochucování sahají spíše po bylinkách. Ty totiž nejenom skvěle obohatí chuť, ale také šikovně potlačí nedostatek soli. Jídlo vám tak bude chutnat, i když v něm soli najdete pomálu.
Preferujte spíše méně masa
Ideální je příjem masa nebo uzenin 2-3x do týdne, po zbytek času byste se měli zaměřit spíše na recepty bezmasé. To však rozhodně neznamená hladové. Naopak. Maso lze nahradit celou řadou plnohodnotných rostlinných bílkovin – vsaďte třeba na luštěniny, jako je cizrna , fazole, hrášek apod. Těžit tak budete moci i z opravdu značného bohatství vitamínů a minerálů. A to rozhodně není málo.
Pokud přece jen chcete sázet na maso, vybírejte si to kvalitnější. Místo kuřete vsaďte na krůtu nebo kachnu a nezapomeňte ani na hovězí maso či sladkovodní i mořské ryby. Chtějte především ty z certifikovaných a kontrolovaných farem. Chuťově bývají srovnatelné s těmi z volného lovu, jsou však mnohem levnější.
Když chcete připravovat jídla s jistotou
Nechce se vám před přípravou každého oběda nebo večeře procházet desítky českých webových stránek s nejrůznějšími recepty, jež navíc obvykle píší amatéři? Vsaďte na profesionální práci a recepty, které se zaručeně podaří. Najdete je na stránkách Jidlo.cz.