Susi_2Sushi (suši) je pravděpodobně nejznámější japonské jídlo, které si našlo své místo i v našem jídelníčku. Těší se stále větší oblibě a restaurace kde si za jednotné vstupné můžete dopřát těchto pochoutek co hrdlo ráčí přibývá. Pokud ještě netušíte, co si pod pojmem „suši“ představit, pak vězte, že velmi zjednodušeně lze hovořit o pokrmu připraveném ze syrového rybího masa a vařené rýže, kterou spojuje speciální omáčka. K jeho výrobě se používá speciální rýže nazývaná nišiki, omáčka sušinoko a různé druhy ryb, chobotnice, krevety, sépie, mořské řasy, různá zelenina a také houby. Jedná se o velice zdravý pokrm, který je bohatý na řadu důležitých látek, zejména bílkoviny, nenasycené kyseliny, proteiny, minerály, jód a další.

Sushi mají nejčastěji tvar válečků, rolek a kornoutků
Suši rozhodně nemá vzhled a tvar pokrmů typu guláš, vepřo knedlo zelo či řízku. Jednotlivá sousta jsou až téměř malými uměleckými výtvory. Suši jsou nejčastěji rolovaná sousta a jako příklad jeho výroby lze uvést ten, kdy se na plátky mořské řasy nanese vrstva hotové rýže, na ni vrstvička pasty vyrobené z křenu wasabi, což je japonský křen s výrazným aroma, o poznání silnější než nám známý běžný křen, který mnohdy roste na našich zahradách, na vrstvu křenu se položí zelenina, avokádo, kousky lososa, vajíčka či kaviár a takto pokladená řasa se sroluje, vychladí a poté se krájí na kolečka o šíři asi 2,5 cm. Právě suši s lososem patří u nás k velmi oblíbeným. Suši se dělí na několik druhů.


MAKI

Má tvar válečku (rolky) z mořské řasy Nori, která je plněná rýží, rybou, zeleninou atd. Chutná se sojovou omáčkou a marinovaným zázvorem.

NIGIRI
Jedná se opět o váleček, tentokrát vyrobený z rýže, který je zdobený nakrájenou syrovou zeleninou, avokádem či vejcem. Opět se podává se sojovou omáčkou a marinovaným zázvorem, kdo má rád pikantnější chuť zvolí křen wasabi.

SASHIMI
Tento pokrm se připravuje z krájené syrové ryby. Krájí se na silnější plátky, které se namáčí do sojové omáčky a křenu wasabi. Pokud se krájí na tenké plátky, je vhodné jej podávat s ponzou, což je omáčka citrusové příchuti.

CHIRASHI
Nejedná se „upravené jednohubky“, ale spíše o sushi salát. Chirashi je směr rýže a surovin, které jsou pro přípravu sushi běžné. Opět se dochucuje sojovou omáčkou, wasabi a hostitel vám je předloží v maličkých mističkách.

TEMAKI
Je libo kornoutek se sushi? Pak si dejte Temaki. Tvoří jej plátek řasy nori, který se svine do malého kornoutku, naplní rýží, rybami, zeleninou, kaviárem atd. A pokud byste jednotlivé ingredience obrátili a sushi naopak mořskou řasu ukrývalo uvnitř, jedná se o tzv. CALIFORNIA ROLL.

Zkuste si sushi připravit sami
Pokud byste chtěli vytvořit  suschi sami, můžete vyzkoušet třeba některou z variant hoso-maki. Základní suroviny jsou 3 plátky mořské řasy nori, 3 lžičky wasabi, 600 g rýže na sushi. Dále si můžete vybrat, zda si připravíte sushi s tuňákem či třeba s houbami.
Na hoso-maki s tuňákem budete potřebovat 12,5 dkg tuňáka, ½ avokáda, citronovou šťávu. Avokádo pokrájíte na nudličky, zakapete je citronovou šťávou, opláchnutého a osušeného tuňáka rozkrájíte na kousky. Řasu nori rozdělíte na dvě poloviny a obložíte je rýží, wasabi, avokádem a rybou. Smotáte, vychladíte a krájíte na kousky.
Na hoso-maki s houbami si připravte 5 – 6 hub shitake, 2 kávové lžičky cukru, 3 lžičky sojové omáčky, saké malý svazeček pažitky. Houby musíte nejprve zalít vařící vodou a asi 30 minut nechat louhovat. Poté je slijete, propláchnete studenou vodou. Houby dáte zpátky do slitého nálevu, přidáte sójovou omáčku, cukr a saké a přibližně 10 minut povaříte. Poté houby slijete, vychladíte, nakrájíte na drobné nudličky. Připravíte si dvě poloviny mořské řasy, pokladete rýží, potřete wasabi, dáte vrstvu hub a pažitky, smotáte a nakrájíte.

 

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *