Obsah textu
Přinášíme zaručené tipy, jak ušetřit v kuchyni a přitom stále vařit zdravě a chutně. Nechte si poradit a naladit se levnými recepty, které zasytí i velkou rodinu.
Pokládáte si často otázku, co dnes uvařit? Docházejí vám nápady a přitom si leckdy říkáte, že by nebylo od věci, pár korun ušetřit? Poradíme vám zaručené tipy, jak levněji vařit a přitom neztratit kouzlo vaší jedinečné kuchyně.
Skoncujte s vyhazováním jídla
Problém dnešní doby je přesycení trhu. Potraviny stojí víc, než si můžeme dovolit, a přesto je vyhazujeme. Co se dá dělat, když se nestihnou spotřebovat včas?
Tady poslouží jednoduché pravidlo. Začněte plánovat jídlo na týden dopředu, nakupte pouze potřebné suroviny a uvidíte, že ušetříte. Pokud hledáte inspiraci na výborné zdravé recepty, neváhejte vyzkoušet.
Myslete ekonomicky
I když máte zrovna chuť na kuřecí prsa, nikdy je nekupujte samostatně. Rozhodně se vyplatí pořídit celé kuře, které si snadno naporcujete do mrazáku. V ceně nebude započítaná manipulace a vykosťování, váš domácí rozpočet tedy zůstane o něco bohatší. Získáte stehna na pečení, prsa na minutku a kuřecí skelet na polévku.
Všeobecně platí, že maso s kostí je levnější, než více upravované. Nenaporcované maso je až o 50 Kč levnější, než jednotlivě zabalené plátky. S jeho další úpravou si nedělejte starosti. Velmi brzy získáte praxi a kostí se zbavíte za pár minut.
Nahrazujte suroviny s chutí
Nemáte-li dostatek financí na nákup pravé svíčkové a podobně kvalitního masa, vyzkoušejte místo toho mleté. Nechte si ho zpracovat u řezníka, ať vidíte, co vše bude obsahovat. Doma pak z něj připravíte například zdravé karbanátky, nebo jím můžete naplnit zeleninu.
Další možnost jak maso nahradit je vyzkoušet vegetariánský, či veganský jídelníček. Pokud nemáte s touto kuchyní zkušenosti, budete mile překvapeni. Mezi užívané velmi oblíbené náhražky masa patří sójové maso, tofu, tempeh, šmakoun nebo robi.
Žádné sladkosti
Nejen vy, ale i vaše děti rády mlsají. Nejhorší je, když vás přepadne mlsná v obchodě. Vložíte pak do svého nákupního košíku všechno možné, nehledě na cenu či své zdraví. Co takhle to udělat jinak? Pečte zdravě doma a připravené buchty nebo koláče dejte dětem ke snídani nebo svačině místo sušenek a jiných kupovaných sladkostí.
Vyhněte se kupovaným hotovkám
Pokud to jde, vyhněte se kupovaným „hotovkám“. Sice ušetří čas, ale doma připravené jídlo vyjde levněji a víte, z čeho jste ho připravili. Kupované polotovary obsahují přebytečný obsah soli, tuků, konzervantů a především značných kalorií. V případě, že si nevíte rady, nechte si poradit odborníky, kteří vám vyhotoví jídelníček na hubnutí zdarma.
Dostatečný pitný režim
Začněte pít vodu – je to levnější a rozhodně zdravější než sycené a slazené nápoje. Pokud potřebujete změnu, připravte si domácí ledový čaj, citronádu nebo vodu s ovocem a mátou.
Slevové akce
Vyplatí se nakupovat ve slevových akcích. Hypermarkety a supermarkety dnes každý den přicházejí s novými akčními letáky, které překypují nejrůznějšími slevami. Nechte se inspirovat, vypište si seznam a hurá do obchodů.
Nekupujte ale zbytečně moc velké množství. Například maso by nemělo být v mrazáku déle než měsíc, pak ztrácí na kvalitě.
3 zdravé a levné recepty za 100 Kč
Bramborovo-špenátové placičky
Ingredience
- 1 kg brambor
- 75 g čerstvého špenátu
- pórek
- 1 vejce
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce celozrnné mouky
- špetka soli a pepře
Postup přípravy
Brambory uvařte doměkka a nechte vychladnout. Oloupané je nastrouhejte najemno. Omytý špenát nasekejte a pórek nakrájejte na kolečka. Brambory smíchejte se špenátem, pórkem, přidejte prolisovaný česnek, vejce, mouku, koření, sůl a všechno důkladně promíchejte.
Z hmoty vyrobte placičky, které umístíte na pečící papír na plech. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů dozlatova.
Květákový mozeček
Ingredience
- 1 střední květák
- 1 střední cibule
- sůl
- 1 lžíce rostlinného oleje
- kmín
- 8 vajec
- pepř
- čerstvá petržel
- pažitka
- natvrdo uvařené vejce
Postup přípravy
Květák propláchneme, rozebereme na růžičky. Cibuli oloupeme a pokrájíme na kostičky. Rozebraný květák dáme vařit do vroucí osolené vody a uvaříme doměkka. Následně jej scedíme, necháme okapat a nadrobno pokrájíme nebo rozšťoucháme.
Na pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli s kmínem, přidáme květák, společně opečeme a zalijeme vejci rozšlehanými se solí a špetkou pepře. Směs mícháme, dokud se vejce nesrazí. Podáváme s vařenými brambory nebo s celozrnným pečivem a plátky uvařeného vejce.
Jarní nákyp se zeleninou
Ingredience
- 500 g opečených brambor
- olej
- 2 mrkve
- 300 g šunky nejvyšší jakosti
- 1 žlutá paprika
- 1 pórek
- 1/2 hlávky zelí
- 1 vejce
- kousek másla
- 1 červená cibule
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř
- 200 ml hustého bílého jogurtu
- petrželová nať
Postup přípravy
V pánvi na oleji opečeme uvařené a osolené brambory, přidáme mrkev, kuřecí šunku, papriku a pórek a chvíli restujeme. Zvlášť v hrnci krátce podusíme hlávkové zelí a v malém kastrůlku uvaříme vejce natvrdo.
Poté si pekáč vymažeme máslem, vložíme brambory se zeleninou, hlávkové zelí, na větší kostičky pokrájená vejce, červenou cibuli nakrájenou na měsíčky a prolisovaný česnek. Opepříme, osolíme a potřeme jogurtem. Zapečme při 180 °C. Podáváme posypané petrželovou natí.