Obsah textu
Pití kávy je pro velké množství lidí každodenním rituálem, bez kterého by nedokázali ráno vstát z postele a odpoledne si vychutnat pracovní pauzu. Káva je vynikajícím životabudičem s plnou vůní a ještě plnější chutí. A pokud i vy patříte mezi nadšené milovníky kvalitní kávy, měli byste si pořídit spolehlivý a výkonný kávovar. Nechte se inspirovat našimi radami, jak vybrat kvalitní kávovar.
Překapávač, nebo presovač?
Než se pustíte do výběru svého nového kávovaru, měli byste si odpovědět na otázku, co od nového kávovaru vyžadujete. Toužíte-li po jemné a méně aromatické chuti, měli byste volit přístroj na výrobu překapávané kávy. Překapávaná káva, jak z jejího názvu vyplývá, vzniká překapáváním (zaléváním) mleté kávy horkou vodou pod běžným tlakem. Pokud však milujete silné aroma, plnou chuť a lahodnou pěnu, měli byste volit raději espresso kávovary. V tomto kávovaru vzniká káva přepařením čerstvě namleté kávy pod vysokým tlakem.
Co od nového kávovaru očekáváte?
A právě výše zmíněný tlak je pro espresso kávovary tak důležitý. Podle znalců by měl dosahovat minimálně 9 barů, většina kvalitních kávovarů však pracuje s tlakem vyšším (kolem 15 barů). Mnohem důležitější však je, aby si vámi vybraný kávovar daný tlak udržel po celou dobu spařování kávy. Dalším podstatným aspektem pro výrobu espressa je teplota vody, která by se měla pohybovat mezi 88 až 92 stupni Celsia.
Doplňující služby
Kávovary však disponují i dalšími doplňkovými službami, podle kterých si můžete vybrat kávovar přesně podle svého gusta. Vynikající kávu si můžete vychutnat například díky systému předehřívání šálků, díky kterému vaše káva neztratí ani špetku svého aroma. Kávovary vám nabízí možnost vybrat si, jak silné a jak velké espresso si dáte. Výbornou doplňkovou funkcí je také parní tryska, díky které si našleháte mléko do bohaté pěny a vychutnáte si jemné cappuccino či latté.
Automat či manuál?
V dnešní době najdete na trhu vskutku velké množství kávovarů, které se od sebe liší funkcemi i cenami. Základní kategorie však zůstávají stejné, což znamená, že vybírat můžete buď z kávovarů automatických, nebo manuálních. Automatické kávovary jsou bezesporu pohodlnější, neboť jejich výhodou je snadná manipulace a ještě snadnější příprava kávy. Většina automatických kávovarů si totiž po zapnutí a stisknutí tlačítka samo namele vámi požadované množství zrnkové kávy, neboť jejich součástí je většinou i mlýnek na kávu. Dále pak kávovar sám kávu napěchuje, přepaří horkou vodou a sám odstraní odpad do speciální nádoby. Množství těchto kávovarů se dokáže i samo vyčistit a zbavit vodního kamene. Automatické kávovary se hodí hlavně do kanceláří a restaurací. Menší automatický kávovar vám ale dozajista poslouží i v domácnosti.
Manuální kávovary jsou vhodné pro opravdové milovníky kávy, kteří disponují vlastním mlýnkem a kteří si umí sami kávu namlít a napěchovat. S manuálním kávovarem je sice více práce než s automatickým kávovarem, ale radost z chutné a aromatické kávy vám ji jistě vynahradí.
Pár tipů k mletí kávy
Mletí kávy je samozřejmě také důležitou součástí její přípravy. Znalci ví, že s čerstvě namletou kávou je chuť nápoje vždy o 90 % lepší. Proto je vhodné si kávu namlít vždy před jejím uvařením. To znamená, že byste si měli namlít vždy jen tolik, kolik zrovna potřebujete. Na to jsou vhodné automatické kávovary, neboť ty mají v rámci integrovaného mlýnku odměřování zrnek na mletí. Nikdy tedy nepadne ani zrnko nazmar. U manuálních kávovarů a manuálních mlýnků totiž jen velmi těžko odhadnete, kolik přesně zrnek budete potřebovat. Na druhou stranu časem jistě získáte cvik.
V neposlední řadě mějte na paměti, že espresso kávovary nejsou v dnešní době jen praktickou součástí vaší domácnosti, ale mají také designovou funkci.